Vind jij dat je als politie je pistool mee naar huis mag nemen?
Er gaat namelijk nog wel eens wat mis met vuurwapens in de privé-sfeer. De kinderen vinden het speelgoed van hun vader en moeder en lopen op zondagochtend opeens met een geladen Walther P 5 de ouderlijke slaapkamer binnen. Of de politieman of -vrouw die al jaren de schiettraining heeft laten zitten, omdat schietrijpe situaties zeldzaam zijn, wordt opeens 's nachts door de buren gevraagd een insluiper in te rekenen. En dan blijkt dat die wapens net iets sneller afgaan dan gedacht.
Te veel schietincidenten vinden plaats in en rond het huis van personeel, vindt Dijkstal. En daar moet een einde aan komen, tot groot verdriet van onder andere de politievakorganisatie Rijnmond die denkt dat agenten ook thuis hun wapen nodig kunnen hebben. Wie er ook gelijk heeft, een feit is dat er in Nederland totaal geen beleid is op dit gebied. De korpsen hebben allemaal hun eigen regels. Neem nu de regio Gelderland-Zuid. Moet het dienstwapen worden opgeborgen in de linnenkast tussen de lakens, in het nachtkastje, onder de matras, of op de plafondplaten? “We hebben eigenlijk geen regels op dit gebied”, zegt de voorlichter daar. “Het is in ieder geval niet verboden het wapen mee naar huis te nemen, en veel mensen doen dat dan ook. Op het bureau hebben we speciale wapenkasten, thuis moet je het wapen 'veilig opbergen'. Maar hoe? Dat zoekt iedereen zelf uit. Het is gemakkelijk gezegd dat een wapen thuis gevaarlijk kan zijn. Maar een politieman heeft wel 24 uur per dag opsporingsbevoegdheid.”
“Ik hing mijn gordel met dienstwapen vroeger altijd gewoon aan de kapstok”, zegt Bert Visser van de regio Drenthe. “Bij ons kun je het niet maken je pistool op het bureau te laten. In dit buitengebied begint de dienst vaak als je uit de voordeur stapt. Je moet de Walther daarom altijd bij je hebben. Behalve met vakanties en in een reeks vrije dagen.” Het regiokantoor fungeert dan als een soort asiel voor vuurwapens. Na de vakantie is het weer op te halen.
De regio Utrecht wordt al op korte termijn het braafste jongetje in de klas van Dijkstal. “Voorheen was het hier toegestaan het wapen mee naar huis te nemen, al werden er ook veel op het bureau 'afgehangen', zoals dat heet”, zegt voorlichter P. Grasmeijer. “Maar volgens de nieuwe regels mag dat straks niet meer, tenzij de districtschef toestemming geeft, aan bijvoorbeeld leden van rechercheteams en arrestatieteams. Die moeten hun wapen thuis dan wel opbergen in een door het bureau geleverd kluisje.” Veel politiemensen zullen die toestemming trouwens niet krijgen: er zijn te weinig kluisjes.
Door: de verdieping TROUW

Maak jouw eigen website met JouwWeb